Skip to content

Właściwości i skutki uboczne herbaty mamaki, o których nie słyszałeś

Filiżanka herbaty, zioła i rośliny mamaki, dzbanek z herbatą

Tysiące lat temu herbata była uprawiana i spożywana w starożytnych Chinach ze względu na swoje właściwości lecznicze. Obecnie jest to kojący napój serwowany na różne sposoby: na gorąco, w wersji mrożonej lub z mlekiem.

Ludzie pijący herbatę wiele pokoleń temu mieli jednak rację: ma ona mnóstwo właściwości leczniczych. Hawajska herbata mamaki nie jest w tej kwestii wyjątkiem. Zaparzone liście tej rośliny oferują zdrowy napój bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o herbacie mamaki, między innymi dlaczego warto ją pić i jakie mogą być jej skutki uboczne.

Herbata mamaki: przegląd najważniejszych faktów

Zanim zagłębimy się w korzyści płynące z tego naparu, porozmawiajmy o samej roślinie mamaki. Mamaki jest rodzima dla Hawajów i była obecna na wyspie na długo przed pojawieniem się ludzi.

W kulturze hawajskiej ta mięsista roślina jest często kojarzona z witalnością i zdrowiem. Takie skojarzenia prawdopodobnie wynikają z wyjątkowych właściwości leczniczych rośliny mamaki. W końcu Hawajczycy używali jej do swojej praktyki medycyny ziołowej, zwanej lā’au lapa’au.

Pomimo że jest to roślina pokrzywowa, liście mamaki nie parzą. Rozkwitają w wilgotnym i tropikalnym środowisku, czyli pełnych życia hawajskich habitatach.

Liście rośliny mamaki

Pokolenia temu Hawajczycy postrzegali roślinę mamaki jako świętą i korzystali z każdej jej części. Na przykład jagody były używane do leczenia otwartych ran dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym. Kora mamaki była zaś wykorzystywana w produkcji tekstyliów.

Tymczasem korzenie rośliny były cenione za swoje właściwości barwiące. Najważniejsze były jednak liście mamaki, które stanowiły niezbędny element do zaparzania leczniczej herbaty.

Jakie są właściwości herbaty mamaki?

Od właściwości przeciwutleniających po regulację ciśnienia krwi, herbata mamaki ma wiele do zaoferowania w zakresie korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich.

Zawartość przeciwutleniaczy

Jedną z pierwszych korzyści, o których warto wspomnieć, jest obfitość przeciwutleniaczy w naparze z mamaki. Te antyoksydanty mogą poprawić funkcje oddechowe i wątrobowe. Warto wiedzieć, że ta hawajska roślina zawiera różnorodne polifenole, czyli silne przeciwutleniacze, w tym:

  • Rutozyd: polifenol ten pomaga wzmocnić naczynia krwionośne, promując lepszy przepływ krwi i zapobiegając tworzeniu się skrzepów.
  • Katechiny: poprawiają funkcje mózgu i pomagają regulować ciśnienie krwi. Zmniejszają również zlepianie się płytek krwi i ryzyko stanów zapalnych.
  • Kwas chlorogenowy: oprócz dostarczania podobnych korzyści jak katechiny, kwas chlorogenowy poprawia tolerancję na gluten i zapobiega przybieraniu na wadze.

Ożywczy napar bez kofeiny

Mimo że napar z mamaki jest bezkofeinowy, nie jest jedną z tych relaksujących herbatek, które powodują senność.

Zamiast tego, hawajska roślina oferuje ożywcze właściwości. W jej składzie znajdziemy przeciwutleniacze, które stymulują aktywność mózgu, sprawiając, że poczujesz się bardziej produktywny i gotowy do pracy.

Ponadto napoje zawierające kofeinę często powodują nerwowość i stres. Napar z mamaki zachowuje się wręcz przeciwnie, ponieważ zwiększa odporność na stres i promuje równowagę.

Właściwości przeciwnowotworowe

Badanie przeprowadzone w 2022 roku pochyliło się nad właściwościami przeciwnowotworowymi i chemoprewencyjnymi naparu mamaki.

Przygląda się ono różnym metodom zaparzania w celu uzyskania najbardziej korzystnych i leczniczych wyników.

Herbata mamaki okazała się szczególnie użyteczna w tym badaniu ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy. Związki te są kluczowe w badaniach nad lekami przeciwnowotworowymi, ponieważ zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki ciała.

Suszone iście rośliny mamaki na drewnianej łyżce i deskach

Wysiłek na rzecz ochrony lasów deszczowych

Liście mamaki odgrywają istotną rolę w hawajskim lesie deszczowym. Są kluczowe dla zdrowia środowiska naturalnego i wspierają kilka z żyjących w tym ekosystemie organizmów.

Co ciekawe, taka informacja wcale nie zaskoczyłaby Hawajczyków sprzed kilku pokoleń. Już ponad 400 lat temu nazywali mamaki „naprawiaczem lasu”.

Roślina zapewnia schronienie jednemu z rodzimych gatunków Hawajów, Vanessa tameamea, czyli motylowi Kamehameha. Jest on również znany pod mianem pulelehua.

Gatunek Kamehameha doświadcza problemów, ponieważ inwazyjne gatunki i wylesianie pozbawiły go siedlisk i naraziły na surowe warunki zewnętrzne. Populacja tego owada zapylającego maleje, co grozi w przyszłości całkowitym wyginięciem.

Rośliny mamaki zapewniają również schronienie innym organizmom, takim jak ćma udea, pająk ze wzorem twarzy i hawajski ślimak drzewny.

Jakie gatunki inwazyjne szkodzą roślinom mamaki?

Rośliny mamaki są zagrożone przez różne gatunki inwazyjne, w tym:

  • Rdza mamaki: odkryta w 2013 roku choroba atakuje liście rośliny, powodując ich przedwczesne opadanie i zahamowanie wzrostu.
  • Ćma ramie: te małe organizmy lubią żerować na liściach mamaki. Mimo że żyją obok motyli kamehameha, gatunek ten jest bardziej agresywny i znany z robienia hałasu i zamieszania.
  • Korniki Euwallacea fornicatus: w przeciwieństwie do ćmy ramie, ten mały chrząszcz lubi żywić się korą rośliny mamaki. Wierci tunele przez korę i hoduje w nich grzyby, czyli swoje źródło pożywienia.

Czy są jakieś możliwe skutki uboczne herbaty mamaki?

Dobrą wiadomością jest to, że nie odnotowano poważnych skutków ubocznych picia herbaty mamaki. Mogą wystąpić lekkie skutki uboczne, takie jak niewielka bezsenność. W związku z tym możesz pić tę herbatę rano, aby zapobiec nocnym problemom ze snem.

Liście rośliny mamaki

Smak herbaty mamaki

Po zapoznaniu się ze wszystkimi właściwościami zdrowotnymi herbaty mamaki pewnie zastanawiasz się, jak smakuje? Cóż, sama w sobie jest łagodnie słodka z ziemistymi nutami.

W przeciwieństwie do innych herbat, takich jak oolong czy zielona, mamaki nie jest zbyt gorzka w smaku.

Możesz zrobić z niej orzeźwiającą herbatę z lodem lub połączyć ją z innymi ziołami i smakami, takimi jak mięta pieprzowa, imbir, cytryna czy trawa cytrynowa. Aby wprowadzić odrobinę słodyczy, możesz dodać łyżkę miodu.

Podsumowanie

Jakie są korzyści z herbaty mamaki? Krótko mówiąc, każdy łyk dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy i właściwości przeciwnowotworowych.

Herbata mamaki jest szczególnie idealna dla osób wrażliwych na kofeinę, dzięki swojemu bezkofeinowemu składowi.

Oprócz wszystkich właściwości prozdrowotnych i poprawiających samopoczucie herbata mamaki oferuje charakterystyczny, bogaty i wyrafinowany aromat.

A zatem, jeśli zdarzy Ci się kiedyś polecieć na Hawaje, nie zapomnij kupić paru torebek autentycznej herbaty mamaki bezpośrednio w jej ojczyźnie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *