Skip to content

Herbata z pokrzywy – bogaty napój dla zdrowia 

Herbata z pokrzywy – bogaty napój dla zdrowia 

Herbatę z pokrzywy robi się ze „złych”, kłujących pokrzyw – będziesz więc potrzebować rękawic ochronnych, aby chronić ręce podczas zbierania surowca. Herbata z pokrzywy – bogaty napój dla zdrowia  jest jednak zdecydowanie warta wysiłku!

Do rodzaju pokrzyw należy ponad 50 gatunków, ale w Polsce występują tylko dwa gatunki rodzime: pokrzywa zwyczajna i pokrzywa żegawka. Najbardziej znana i ceniona jest pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica). Jest to wieloletnia roślina zielna o wysokości około 60-150 cm, z włoskami parzącymi. Łodyga jest czterokanciasta, wzniesiona, a liście mają kształt od szerokojajowatego po wąskolancetowaty. Kwiaty są zielone, niepozorne, zebrane w groniaste kwiatostany, a owoce są jajowate, o długości około 1,2-1,5 mm. Pokrzywę zwyczajną rozmnaża się przez kłącza i nasiona.

Do czego można wykorzystać pokrzywę?

Ponieważ pokrzywy rosną nie tylko na bogatych w azot i próchnicę glebach na podwórkach, pod płotami, w wilgotnych lasach, nad brzegami rzek, ale także w gospodarstwach rolnych i ogrodach kuchennych, często są uważane za chwasty. Jednak ludzie, którzy znają wartość pokrzyw, wykorzystują je jako leki, żywność, witaminy, kosmetyki, barwniki i nawozy.

  • Mieszkańcy wsi, którzy hodują drób lub zwierzęta gospodarskie, dodają pokrzywy do paszy jako źródło naturalnych witamin.
  • Długie, cienkie, podobne do jedwabiu włókna łodyg pokrzywy nadają się do produkcji tkanin, sznurków i lin.
  • Z liści pokrzywy można wytwarzać zielone barwniki, a z korzeni żółte, które nadają się do farmacji, słodyczy i perfumerii.
  • Pierwsze pędy pokrzywy, które wyrastają wiosną, są najbogatsze i nadają się do spożycia, na przykład jako dodatek lub główny składnik sałatek, do zup. Wartość odżywcza młodych liści pokrzywy jest porównywalna do roślin strączkowych. Liście zawierają tłuszcz, białko, celulozę, ocet mrówkowy, kwas masłowy, garbniki, glikozydy, minerały (żelazo, sód, potas, krzem, siarkę, chlor itp.), kwas askorbinowy, witaminy K, B, karoten i chlorofil. Przed użyciem pokrzywy jako pokarmu należy ją sparzyć, aby zapobiec oparzeniom.

Istnieje więcej pożytecznych chwastów, których nie warto wyrzucać do kompostu.

Zbieranie surowca pokrzywy

Pokrzywę (całą roślinę) na surowiec leczniczy najlepiej ścinać do połowy czerwca, gdy rośliny jeszcze kwitną. Po odroście można ją ciąć drugi i trzeci raz, aż do pierwszych przymrozków. Pokrzywy, które przekwitły, nie nadają się już do użytku leczniczego, ponieważ ich właściwości lecznicze są ograniczone. Zaleca się suszenie pokrzywy w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, pod dachem, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, rozkładając zioła cienką warstwą lub utrzymując temperaturę w suszarni między 45 a 50 stopniami.

Do celów leczniczych korzenie pokrzywy najlepiej wykopywać późną jesienią lub wczesną wiosną. Należy je dokładnie umyć i wysuszyć w suszarce w temperaturze do 60 stopni.

Herbata z pokrzywy

Jakie bogactwa kryje pokrzywa

Pokrzywa znana jest ze swoich właściwości leczniczych i najczęściej spożywana jest w formie herbaty. Pokrzywa ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, ściągające i przeciwzapalne oraz jest bogata w witaminy A, B, C i K, karoten i żelazo.

Można stosować całą roślinę pokrzywy: liście, łodygi lub korzenie można zmiażdżyć i zrobić z nich proszki, nalewki, kremy, herbaty itp. Chociaż ludzie od wieków stosują pokrzywę jako zioło lecznicze, również współczesne badania potwierdzają korzyści zdrowotne płynące z herbaty z pokrzywy.

Korzystne właściwości herbaty z pokrzywy dla organizmu

  1. Dla dróg moczowych. Pokrzywa pomaga wypłukać szkodliwe bakterie z dróg moczowych w różnych chorobach układu moczowego, takich jak łagodny rozrost gruczołu krokowego, który powoduje powiększenie gruczołu krokowego u mężczyzn – a w konsekwencji ból i inne problemy z oddawaniem moczu. Pokrzywa może uzupełniać wszelkie leki stosowane w infekcjach dróg moczowych – należy jednak skonsultować się z lekarzem w sprawie interakcji między ziołami i lekami.
  2. Dla zdrowych nerek. Pokrzywa wspomaga również zdrowe oddawanie moczu i hamuje rozwój patogenów powodujących kamienie nerkowe. Badanie z 2014 roku opublikowane w czasopiśmie Molecular Medicine Reports wykazało, że herbata z pokrzywy zmniejsza gromadzenie się kryształów szczawianu wapnia w nerkach, co jest główną przyczyną powstawania kamieni nerkowych.
  3. Na zapalenie stawów i ból. Pokrzywy są od dawna stosowane w celu łagodzenia bólu, w tym bólów mięśni, szczególnie tych związanych z zapaleniem stawów (chorobą zwyrodnieniową stawów). Herbata z pokrzywy może zmniejszyć stan zapalny i objawy bólowe ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
  4. Reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Herbata z pokrzywy ma wpływ na poziom glukozy we krwi. Pomaga trzustce produkować/wydzielać więcej insuliny, hormonu, który obniża poziom cukru we krwi. Herbata z pokrzywy może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu lub zawał serca.
  5. Aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
  6. Polifenole zawarte w herbacie z pokrzywy są szczególnie przydatne w zapobieganiu przewlekłym chorobom związanym ze stanami zapalnymi, takim jak cukrzyca, otyłość, rak i choroby serca. Ekstrakt z pokrzywy jest stosowany w leczeniu raka piersi lub prostaty.
  7. Silne przeciwutleniacze zawarte w herbacie z pokrzywy chronią przed starzeniem się i uszkodzeniem komórek.
  8. Herbata z pokrzywy pomaga regulować trawienie oraz zmniejszać zaparcia i biegunkę.
  9. Na alergie i podrażnienia skóry. Chociaż liście pokrzywy podrażniają skórę, herbata z pokrzywy działa przeciwnie – łagodzi objawy podrażnionej lub alergicznej skóry. Właściwości przeciwhistaminowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne pokrzywy pomagają w leczeniu egzemy i trądziku. Z kolei w badaniu opublikowanym w 2017 roku w dzienniku „Iranian Journal of Pharmaceutical Research” stwierdzono, że katar sienny, zaliczany do jednego z rodzajów alergii, można leczyć herbatą z pokrzywy.
  10. Na wzmocnienie kości. Pokrzywa zawiera wiele aminokwasów, białek, flawonoidów i minerałów wzmacniających kości: żelaza, wapnia, magnezu, krzemu, potasu i cynku. Herbata z pokrzywy jest uważana za środek wzmacniający kości.
  11. Na wzmocnienie włosów i zwalczanie łupieżu.
  12. Na podrażnienia uszu, nosa i gardła.
  13. Poprawia krew: zwiększa poziom hemoglobiny, oczyszcza krew, usuwa toksyny z organizmu.
  14. Witaminy A i C oraz przeciwutleniacze zawarte w herbacie z pokrzywy pomagają zwiększyć odporność. Herbata z pokrzywy stymuluje komórki T, które pomagają organizmowi zwalczać różne infekcje i inne choroby osłabiające układ odpornościowy.
  15. Na odchudzanie. Pokrzywa jest bardzo pożywna, dlatego bez dodatkowych kalorii pomagają schudnąć bez uczucia głodu, a także przyspiesza metabolizm.
  16. Do pielęgnacji/przemywania ran. Pokrzywa zawiera kwas mrówkowy, który jest powodem jej szczypania, ale jednocześnie ma właściwości antyseptyczne i oczyszczające. Nalewką z pokrzywy można smarować i przemywać rany.
  17. Na poprawę krążenia krwi. Witki z pokrzywy świetnie sprawdzą się w saunie – po zabiegu pali przez kilka minut, ale później odczuwa się poprawę samopoczucia.
Herbata z pokrzywy

Jak przygotować herbatę z pokrzywy

Możesz polepszyć swoje zdrowie, pijąc codziennie jeden kubek herbaty z pokrzywy.

Herbatę z liści pokrzywy można kupić luzem w opakowaniach lub w torebkach, ale można też samemu uprawiać, zbierać i suszyć pokrzywę lub przygotować własną herbatę z zielonych liści.

Eksperymentuj ze świeżymi lub suszonymi liśćmi i ustal ulubioną proporcję liści do wody. Im większe są liście lub im więcej liści dodasz, tym intensywniejszy smak i aromat herbaty.

  1. Zalej liście pokrzywy w kubku wrzącą wodą (100 stopni) i pozostaw do naciągnięcia pod przykryciem na co najmniej 5-10 minut.
  2. Jeżeli przygotowujesz większą ilość w czajniku, możesz doprowadzić do wrzenia i pozostawić na gorącej kuchence przez 5 minut.
  3. Przelewając herbatę do kubków, należy przecedzić ją przez sitko.
  4. Herbatę można doprawić miodem, cynamonem lub stewią.

Herbata z pokrzywy – dla kobiet

Herbata z pokrzywy zmniejsza obfite krwawienie podczas miesiączki i normalizuje cały cykl menstruacyjny.

Herbata z pokrzywy nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i przedwczesny poród. A jeśli naprawdę masz na nią ochotę, lepiej jest pić ją rzadziej i słabszą. Możesz pić mocną herbatę z pokrzywy, gdy minie termin porodu, aby go przyspieszyć.

Uważa się, że herbata z pokrzywy stymuluje produkcję mleka, zwiększając jego ilość u matek karmiących piersią. Herbatę z pokrzywy można pić bezpośrednio po porodzie i później – witaminy i pierwiastki śladowe zawarte w pokrzywie, zwłaszcza żelazo, pomogą organizmowi odzyskać siły. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie herbaty z pokrzywy może prowadzić do ryzyka nadprodukcji mleka i zapalenia sutka.

W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków, interakcje z herbatą z pokrzywy mogą powodować nieoczekiwane skutki uboczne. Jeśli chcesz pić herbatę z pokrzywy w celu zwiększenia produkcji mleka, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub konsultantem laktacyjnym.

Herbata z pokrzywy

Jak pić herbatę z pokrzywy

W przypadku bólu wątroby, zmniejszonej krzepliwości krwi, reumatyzmu, anemii, cukrzycy, zapalenia jelit, ostrego zapalenia żołądka, krwawienia wewnętrznego, kamieni nerkowych i niektórych chorób układu moczowego zaleca się picie nie tylko herbaty z liści pokrzywy, a także z korzenia.

Liśćmi pokrzywy zmieszanymi w równych częściach z octem i wodą możesz leczyć ropnie i wypryski. Mieszanka ta pomoże ropie „wyjść” na powierzchnię.

Aby poprawić pracę serca, zagotuj 5 łyżek pokrzywy w 500 ml wody na małym ogniu. Pij po 1 szklance 4 razy dziennie. Możesz dosłodzić.

Herbata z pokrzywy – dla mężczyzn

W przypadku łagodnego rozrostu gruczołu krokowego wypróbuj herbatę z liści i korzeni pokrzywy. Weź 2 czubate łyżeczki posiekanych korzeni i liści pokrzywy, zalej kubkiem wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut. Przecedź przed użyciem. Pij 1 kubek rano i wieczorem przez 4-6 tygodni.

A herbata z nasion pokrzywy, pita 30 minut przed lub 1 godzinę po posiłku, zwiększy Twoją męską siłę.

Herbata z pokrzywy – dla piękna Twojej skóry

Pokrzywa jest nie tylko dobra dla zdrowia, ale także dla urody. Z pokrzywy możesz z łatwością przygotować domowe środki do pielęgnacji urody.

Po przygotowaniu naparu z pokrzywy możesz zwilżyć nim waciki i położyć na oczy – pomoże to usunąć cienie pod oczami. Możesz również nałożyć wywar z pokrzywy na twarz lub użyć go jako toniku przed nałożeniem kremu.

Aby przygotować napar z pokrzywy, który sprawi, że włosy będą odżywione, zdrowsze i mocniejsze, dodaj 3 łyżki świeżych lub suszonych liści i łodyg pokrzywy do garnka/czajniczka i zalej 500 ml wrzącej wody. Pozostaw na 1 godzinę, aby dobrze naciągnęły i odcedź przed użyciem. Spłucz czyste, umyte szamponem włosy naparem z pokrzywy, wmasowując go w cebulki włosów, aby pobudzić krążenie krwi w skórze głowy. Wysusz włosy – nie musisz ich spłukiwać.

Skutki uboczne picia herbaty z pokrzywy

Wiele osób lubi rytuał picia herbaty, a kubek herbaty z pokrzywy byłby właściwym wyborem na co dzień ze względu na jej korzyści zdrowotne. Chociaż herbata z pokrzywy ma wiele właściwości zdrowotnych, może nie być korzystna dla wszystkich.

  • Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, zaleca się przyjmowanie herbaty z pokrzywy w małych dawkach w następujący sposób: 1 łyżkę suszonych liści pokrzywy zalej 250 ml wrzącej wody i parz przez co najmniej 10 minut. Pij 3 razy dziennie po 10 ml.
  • W przypadku kobiet w ciąży herbata z pokrzywy może wywołać przedwczesny poród.
  • Herbaty z pokrzywy powinny również unikać osoby cierpiące na zakrzepowe zapalenie żył i żylaki.

Jeśli jednak cierpisz na przewlekłą chorobę, skonsultuj się z lekarzem przed wypróbowaniem jakiejkolwiek nowej herbaty ziołowej. Nawet całkowicie naturalna żywność i napoje, takie jak herbata, mogą powodować reakcje alergiczne lub wchodzić w interakcje z niektórymi przyjmowanymi lekami. Niektóre zioła mogą być szkodliwe dla osób cierpiących na pewne schorzenia.

Zdjęcia poglądowe © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *