Dla niektórych herbata z kwiatu lipy kojarzy się z gorącym latem i kwitnieniem pięknych, pachnących lip w miejskich parkach. Innym ta herbata kojarzy się z dzieciństwem i babcinym lekarstwem na przeziębienia. Przyjrzyjmy się zatem bliżej korzyściom płynącym z tej tak dobrze znanej i stosowanej w wielu domach herbaty.
Lipa (Tilia) to duże i długowieczne drzewo z rodziny ślazowatych (Malvaceae), osiągające wysokość 28-32 m na żyznej i dobrze przepuszczalnej glebie. Kwitnie od połowy czerwca do początku lipca. Kwiaty są jasnożółte i pachnące. Liczba kwiatów na kwiatostanie może wahać się od 2 do 4 do 5-12 kwiatów, w zależności od gatunku.
Kwiaty lipy mają bardzo przyjemny zapach i zawierają 7-10% polisacharydów (kwas galakturonowy, glukozę, ksylozę, galaktozę i arabinozę), saponiny triterpenowe, 4-6% flawonoidów (kwercetyna, hesperydyna, kemferol), witaminę A (karoten), witaminę C (kwas askorbinowy), a nawet niektóre mikro- i makroelementy, garbniki i kumarynę. Kwiat lipy zawiera również 0,05% olejku eterycznego.
Właściwości zdrowotne herbaty lipowej
Fitoterapeuci i zwolennicy medycyny tradycyjnej twierdzą, że ten smaczny napój z kwiatów lipy ma bardzo korzystne działanie dla organizmu i ma wiele właściwości zdrowotnych.
Herbata z kwiatu lipy to zdrowy i smaczny napój, który działa regenerująco na ludzki organizm i może pomóc w leczeniu wielu chorób.
- Herbata z kwiatów lipy pomaga obniżyć gorączkę i ma działanie napotne, dlatego jest szeroko stosowana w medycynie ludowej w profilaktyce i leczeniu przeziębień. Zwiększa również odporność organizmu na bakterie i wirusy.
- Herbata ta jest również przydatna w przypadku zapalenia oskrzeli i mocnego kaszlu. Zawarte w niej saponiny rozrzedzają flegmę i pomagają usunąć ją z dróg oddechowych. Napój ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest idealny na ból gardła.
- Może być również stosowany do usuwania małych ran i ropni na błonach śluzowych.
- Herbata z kwiatu lipy jest dobra dla układu nerwowego, normalizuje sen i pomaga zwalczać napięcie nerwowe i bezsenność.
- Jest również stosowana w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego, gdyż zwiększa produkcję soku żołądkowego i aktywuje enzymy trawienne. Herbatka z kwiatu lipy polecana jest po ciężkim, tłustym posiłku.
- Herbata z lipy ma również pozytywny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność.
- Herbata z kwiatu lipy ma właściwości antyoksydacyjne. Herbata z lipy zapobiega pojawianiu się i rozwojowi raka.
- Obniża poziom „szkodliwego“ cholesterolu we krwi.
- Nie powoduje nagłego skoku glukozy i usuwa toksyny z organizmu.
- Ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
- Herbata z kwiatu lipy ma właściwości hipoglikemiczne i dlatego jest zalecana dla osób z cukrzycą typu 2.
- Herbata z kwiatu lipy to doskonały środek w walce z nadwagą. Zawiera substancje, które nie tylko przyspieszają metabolizm, ale również lipolizę. Ten smaczny napój aktywnie rozkłada komórki tłuszczowe i usuwa je z organizmu.
Korzyści płynące z picia herbaty z kwiatu lipy dla kobiecego organizmu
Herbata z kwiatu lipy korzystnie wpływa na kobiecy organizm.
- Napój ten pomaga normalizować tło hormonalne, uregulować cykl menstruacyjny i złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W krytyczne dni herbata z kwiatów lipy może pomóc pozbyć się dokuczliwych bólów w podbrzuszu.
- Herbata z lipy jest również przydatna dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ zmniejsza uderzenia gorąca, normalizuje ciśnienie krwi, zmniejsza drażliwość i zapobiega silnym wahaniom nastroju.
- Herbata lipowa ma również odmładzający wpływ na organizm kobiecy i przyspiesza metabolizm. Jest to produkt niskokaloryczny, dlatego nadaje się dla kobiet dbających o sylwetkę.
Herbata z kwiatu lipy podczas ciąży
Przyszłe matki mogą bezpiecznie włączyć herbatę z lipy do swojej diety w czasie ciąży. Napój ten ma wyraźne właściwości moczopędne, a zatem pomaga zwalczać obrzęki, na które cierpi większość kobiet w ciąży.
Jak wiadomo, w czasie ciąży organizm kobiety jest nieco wyczerpany, a jej odporność znacznie osłabiona. Herbata z kwiatu lipy doskonale sprawdza się w profilaktyce przeziębień i chorób wirusowych, dlatego specjaliści zalecają przyszłym mamom regularne spożywanie tego pysznego i leczniczego napoju. Herbata z kwiatu lipy może wzmocnić układ odpornościowy, uspokoić, poprawić trawienie, normalizować sen i dostarczać organizmowi przyszłej matki korzystnych substancji.
Wpływ herbaty lipowej na karmiącą matkę i dziecko
Herbatę lipową może pić także mama karmiąca piersią. Ta doskonała herbata ma pozytywny wpływ nie tylko na organizm kobiety, ale także na dziecko. Herbata z kwiatu lipy zwiększa ilość mleka matki i dlatego jest zalecana kobietom, które chcą dłużej karmić piersią swoje dziecko. Napój odżywia organizm matki i dziecka dobroczynnymi substancjami, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić kolki, radzić sobie z przeziębieniami i chorobami wirusowymi, kaszlem i dreszczami. Jest doskonałą alternatywą dla leków przeciwgorączkowych, które nie powinny być stosowane przez matki w okresie karmienia piersią.
Ważne! Zaleca się, aby kobiety karmiące piersią piły herbatę z kwiatu lipy nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu.
Jak przygotować surowiec na herbatę z kwiatów lipy?
Kwiaty lipy zbiera się w okresie ich kwitnienia. Najlepiej robić to w czerwcu, na początku kwitnienia. Do parzenia herbaty najlepiej nadają się kwiaty z szypułkami. Zbiór należy rozpocząć, gdy większość kwiatów się otworzy, a tylko nieliczne kwiaty mają jeszcze pąki.
Surowiec na herbatę powinien być zbierany rano. Pogoda powinna być ciepła i sucha. Kwiaty zebrane podczas deszczu lub bezpośrednio po nim byłyby bardzo trudne do wysuszenia. Kwiaty można zbierać ręcznie lub za pomocą sekatora. Do herbaty nadają się wyłącznie całe kwiaty o naturalnym kolorze. Nie należy zrywać kwiatów z lip rosnących na obszarach przemysłowych lub w pobliżu głównych dróg i autostrad.
Po zerwaniu kwiaty można suszyć w suszarce, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub po prostu na zewnątrz pod zadaszeniem. Ważne jest, aby nie suszyć kwiatów lipy w bezpośrednim świetle słonecznym. Po rozłożeniu cienkiej, równomiernej warstwy kwiatów lipy, należy przykryć je gazą lub innym podobnym materiałem. Podczas suszenia kwiaty należy delikatnie, ale dokładnie przemieszać 2-3 razy dziennie, aby nie zaczęły gnić i pleśnieć.
Suszone kwiaty lipy najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu w szklanych słoikach, papierowych torebkach, ceramicznych słoikach lub woreczkach z naturalnego materiału. Plastikowe pojemniki nie są odpowiednie.
Jeśli zdecydujesz się przechowywać kwiaty lipy w słoiku, słoik nie może być szczelnie zamknięty, ponieważ suszone kwiaty muszą oddychać. Zamiast pokrywki można użyć lnianej ściereczki. Jeśli wszystkie zasady przechowywania są przestrzegane, suszone kwiaty lipy mogą zachować wszystkie swoje korzystne i prozdrowotne właściwości nawet przez 2 lata.
Klasyczna herbata z kwiatów lipy
Aby herbata z lipy była nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także zachowała wszystkie swoje właściwości lecznicze, trzeba wiedzieć, jak ją prawidłowo przyrządzać. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze przepisy na herbatę z kwiatu lipy.
Zalej 1 łyżeczkę zielonej lub czarnej herbaty i ½ łyżki suszonego kwiatu lipy 200-250 ml wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut. Dodaj do herbaty miód lub inny słodzik.
Uspokajająca herbata z kwiatu lipy z melisą i dziurawcem
Ta herbata z kwiatów lipy, z dodatkowymi korzyściami płynącymi z melisy, i dziurawca, będzie miała bardziej uspokajający efekt w stresujących sytuacjach lub w przypadku bezsenności.
Wymieszaj 1 łyżeczkę kwiatu lipy z 1 łyżeczką melisy i 1 łyżeczką dziurawca. Zalej tę mieszankę 400-450 ml wrzącej wody. Do herbaty możesz dodać cukier, miód lub inne substancje słodzące.
Herbata z kwiatu lipy i owoców dzikiej róży – prawdziwa bomba witaminowa
Herbata z kwiatu lipy i owoców dzikiej róży dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych witamin.
Rozdrobnij 20-25 suszonych owoców dzikiej róży, umieść je w szklanym naczyniu i zalej 1 litrem wrzącej wody. Dodaj 2 łyżki suszonego kwiatu lipy i 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych suszonych owoców. Przed dodaniem zaleca się umyć suszone jagody. Zamknij pojemnik szczelnie pokrywką i pozostaw na 30-35 minut. Następnie przecedź i osłodź herbatę.
Herbata na przeziębienie. Umieść 3 łyżki suszonego kwiatu lipy w naczyniu i zalej 200 ml wrzącej wody. Odstaw napar na 45 minut i przecedź. Wlej dodatkowo 200 ml gorącej przegotowanej wody. Pij ciepłą herbatę 2-3 razy dziennie po 1 kubku bezpośrednio po posiłku.
Kwiaty lipy w kosmetyce
Lipa posiada wiele właściwości leczniczych i znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie ludowej, ale również w kosmetologii. Z kwiatów lipy przygotowuje się lecznicze wywary, napary i balsamy. Spowalniają one procesy starzenia, pomagają pozbyć się stanów zapalnych i trądziku, wygładzają drobne zmarszczki i odmładzają skórę.
Korzystne właściwości kwiatów lipy dla skóry twarzy
Wszyscy powinniśmy dbać o swój wygląd i regularnie oczyszczać skórę twarzy. W tym celu można stosować naturalne środki, w tym kwiat lipy. Kwiaty lipy zawierają wiele korzystnych substancji, które pomagają wyeliminować kosmetyczne niedoskonałości skóry.
- Glikozydy pomagają usunąć nagromadzone toksyny i wyrównać koloryt skóry.
- Garbniki, które mają właściwości przeciwbakteryjne i tonizujące, normalizują aktywność gruczołów łojowych.
- Kwas salicylowy rozjaśnia plamy starcze, pomaga zwalczać trądzik i uczestniczy w procesach regeneracji komórek.
- Witaminy chronią przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego i przyczyniają się do odmłodzenia skóry.
- Kwiat lipy może pomóc w leczeniu wszystkich rodzajów skóry. Nawilża, gdy skóra jest sucha, usuwa tłusty połysk i wysypki, gdy skóra jest tłusta.
Przed rozpoczęciem zabiegu należy zawsze usunąć makijaż i inne kosmetyki i umyć skórę. Maseczki można stosować nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Wywar z kwiatu lipy na twarz
Wywar z kwiatu lipy jest zalecany do codziennego mycia twarzy. Można go również dodawać do maseczek. Wywar ten nawilża i rozjaśnia skórę oraz likwiduje zmarszczki.
Zalej pół łyżeczki kwiatu lipy szklanką wody i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj 20 minut a następnie przecedź. Gdy wywar ostygnie, można go użyć.
Z wywaru z kwiatu lipy można przygotować kostki lodu, których można używać do oczyszczania twarzy rano i wieczorem w celu ujędrnienia, zmniejszenia opuchlizny i wygładzenia zmarszczek. Wywar z kwiatu lipy wlewa się do foremek na kostki lodu i umieszcza w zamrażarce. Po 7-8 godzinach lód z kwiatem lipy jest gotowy do użycia.
Okład na twarz z kwiatu lipy
Okład na twarz z lipy to skuteczny środek na pozbycie się stanów zapalnych, obrzęków i trądziku. Przygotuj wywar z kwiatu lipy i namocz w nim ręcznik lub serwetkę z gazy. Zwilżony materiał nałóż na twarz na kilka minut. Powtórz procedurę 5-7 razy, a następnie spłucz przegotowaną wodą. Wcześniej dodaj ocet jabłkowy do przegotowanej wody w proporcji: 500 ml wody na dwie łyżeczki octu.
Tonik do twarzy z kwiatu lipy i kopru
Tonik z kwiatu lipy stosuje się do codziennego przemywania twarzy rano i wieczorem. Nie trzeba go spłukiwać, można po prostu pozostawić do wyschnięcia. Pomaga zwalczać stany zapalne, plamy starcze i tonizuje starzejącą się skórę.
Wymieszaj 0,5 łyżki suszonego kwiatu lipy i 0,5 łyżki koperku. Zalej mieszaninę 2 szklankami wrzącej wody, odstaw na 2 godziny, a następnie odcedź.
Po zabiegach pozostałą ilość można przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.
Maseczka do twarzy z kwiatów lipy i rumianku
Maseczka z kwiatów lipy, dzięki dobroczynnym właściwościom rumianku, pomaga pozbyć się plam starczych, suchej skóry i spłyca zmarszczki.
Wymieszaj po 1 łyżce kwiatów lipy i rumianku i zalej je 500 ml wrzącej wody. Weź 1 łyżkę stołową śmietany, dodaj niewielką ilość wywaru i wymieszaj. Nałóż maseczkę na skórę i zmyj ją po 25 minutach wywarem z kwiatu lipy lub tonikiem.
Maseczka z kwiatów lipy i miodu z cytryną
Ta maseczka z herbaty z kwiatu lipy i miodu usuwa tłusty połysk, zwalcza trądzik i stany zapalne.
Wymieszaj 3 łyżki płynnego miodu z 2 łyżeczkami soku z cytryny i 2 łyżeczkami wywaru z kwiatu lipy. Nałóż przygotowaną maseczkę na skórę, po 15 minutach zmyj ciepłą, a następnie chłodną wodą.
Skutki uboczne picia herbaty z lipy
Chociaż herbata z kwiatu lipy ma wiele zalet zdrowotnych, w niektórych sytuacjach lepiej jej unikać. Nie jest ona odpowiednia dla osób nadwrażliwych na skład herbaty lub podatnych na reakcje alergiczne. Nie należy jej nadużywać ani pić codziennie przez długi czas, gdyż może to powodować zaburzenia pracy serca i układu nerwowego. Maksymalny zalecany czas spożywania herbaty z kwiatu lipy wynosi 3 tygodnie. Po tym czasie należy zrobić 10-14 dni przerwy.
Źródła badań:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092666902030607
https://til-time.com/en/science-at-the-heart-of-the-linden-tree/
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/linden
Zdjęcia poglądowe © Canva.