Skip to content

Herbata z głogu pomoże wzmocnić serce i cały organizm

Herbata z głogu pomoże wzmocnić serce i cały organizm

Kiedy myślimy o głogu, jednym z najczęstszych skojarzeń są prawdopodobnie krople nasercowe. Jednak głóg niesie o wiele więcej i bardziej zróżnicowanych korzyści. Jagody, liście i kwiaty głogu są wykorzystywane do celów wzmacniających i leczniczych. Wytwarza się z nich kapsułki, płynne ekstrakty lub nalewki, a także herbatę z głogu.

Jak rozpoznać głóg?

Głóg (łac. Crataegus) należy do rodziny różowatych (łac. Rosaceae). Jest rośliną pospolitą zarówno w ogrodach, jak i w środowisku naturalnym – na łąkach, w lasach, na poboczach dróg. Rodzaj ten obejmuje około 200 gatunków. Rośnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W zależności od gatunku, głóg może dorastać do 3-5 m wysokości. Głóg zwykle przypomina drzewiasty krzew. Rośliny te wyróżniają się ostrymi kolcami pokrywającymi pędy.

Liście głogu są małe, przypominają nieco liście miłorzębu, ale są bardziej piłkowane. Kwitnie wiosną i wczesnym latem licznymi, białymi, pięciopłatkowymi kwiatami. Kwiaty mają niezbyt przyjemny zapach ze względu na obecność organicznego związku trimetyloaminy.

W zależności od gatunku, owoce głogu mogą być okrągłe, jajowate lub gruszkowate. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Dojrzałe owoce są czerwone, pomarańczowe lub żółte. Smakiem i konsystencją przypominają nieco owoce dzikiej róży. Nasiona w owocach są podobne do nasion jabłek i są lekko toksyczne ze względu na obecność kwasu cyjanowodorowego.

Głóg

Surowiec leczniczy głogu: kiedy zbierać, jak przygotować?

Do produkcji leczniczych i wzmacniających herbat i wywarów wykorzystywane są liście, kwiaty i owoce głogu. Zioła mogą być zbierane i przygotowywane zarówno z głogu rosnącego w ogrodzie, jak i dziko rosnącego. W przypadku zbierania surowca z dzikiego głogu ważne jest, aby rósł jak najdalej od dróg i ulic.

  • Liście głogu zbiera się przed kwitnieniem rośliny, w kwietniu lub na początku maja. To właśnie wtedy liście są najbardziej wartościowe. Jeżeli jednak nie udało się tego zrobić wiosną, liście można zebrać później.
  • Kwiaty głogu zbiera się, gdy zaczynają kwitnąć, najlepiej w maju. Najlepiej jest zbierać kwiaty które dopiero zaczynają się otwierać.
  • Owoce głogu należy zbierać, gdy dojrzeją – przeważnie w sierpniu lub wrześniu.

Zebrany surowiec leczniczy suszy się w ciepłym i suchym miejscu, chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Owoce głogu można suszyć w taki sam sposób, jak inne owoce lub jagody, na przykład w specjalnej suszarce lub piekarniku. Można je również zamrozić, dzięki czemu będzie się mieć świeże owoce głogu przez całą zimę.

Zaleca się przechowywanie suszonego surowca głogu w worku papierowym lub z tkaniny naturalnej, w ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Powinien on zostać spożyty w ciągu dwóch lat. 

Jeśli nie masz możliwości przygotowania surowca z głogu, możesz go kupić w aptekach, sklepach zielarskich lub innych wyspecjalizowanych punktach sprzedaży.

Herbata z głogu

Właściwości zdrowotne głogu

W tradycyjnej medycynie wschodniej co najmniej od VII wieku jagody głogu są stosowane jako jedno z głównych ziół leczniczych . Od setek lat głóg stosowany jest w leczeniu trzech głównych dolegliwości: zaburzeń trawienia, chorób serca i wysokiego ciśnienia krwi.

Współczesna medycyna również uznaje wiele właściwości leczniczych głogu, ale jego wpływ na niektóre choroby jest nadal przedmiotem badań. Przyjmowanie herbaty z części głogu może nie tylko wzmocnić organizm, ale także zapobiegać i leczyć niebezpieczne choroby.

  • Herbata z głogu jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mogących prowadzić do chorób przewlekłych, w tym raka. Przeciwutleniacze są również ważne dla wzmocnienia odporności.
  • Herbata z głogu (i inne preparaty) jest stosowana jako naturalny środek zapobiegający i leczący choroby serca. Głóg może pomóc w dławicy piersiowej, łagodnej niewydolności serca i nadciśnieniu. Istnieją jednak sprzeczne informacje na temat wpływu głogu na osoby z umiarkowaną lub ciężką niewydolnością serca. W tym stanie należy skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania głogu.
  • Głóg ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jagody głogu mają właściwości przeciwzapalne.
  • Herbata z głogu jest stosowana w leczeniu zaburzeń trawiennych. Jest szczególnie polecana przy bólach żołądka. Owoce zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejsza zaparcia i działa jak probiotyk.
  • Wstępne wyniki badań sugerują, że głóg może działać uspokajająco. Ze względu na tę właściwość, herbata z głogu może być stosowana do łagodzenia objawów zaburzeń lękowych i depresji.
  • Ponadto, herbata z głogu poprawia krążenie krwi i może spowalniać proces starzenia się skóry.
Głog

Przygotowanie herbaty z głogu

Zaparz 1-2 łyżeczki suszonych liści, kwiatów lub owoców głogu we wrzącej wodzie i parz przez 5-10 minut.

Im więcej surowca użyjesz lub im dłużej będziesz go parzyć, tym intensywniejsza będzie herbata. Przed wypiciem zaleca się rozcieńczenie przygotowanego mocnego koncentratu wodą.

Jeśli wolisz, możesz osłodzić herbatę miodem.

Aby herbata z głogu miała pozytywny wpływ na organizm, należy pić ją regularnie.

Herbata z owoców głogu

Smak herbaty z jagód głogu opisywany jest jako „przyjemnie pikantny”, ale może się on różnić w zależności od metody przygotowania i użytego surowca.

Herbata z jagód głogu jest częściej robiona z suszonych jagód. Herbata ze świeżych jagód ma zazwyczaj mniej wyrazisty smak.

Do przygotowania herbaty potrzebne będą:

  • 2 łyżki suszonych jagód głogu,
  • 2 szklanki przegotowanej wody.

Są dwie metody przygotowania herbaty z jagód głogu:

  1. Umieść suszone jagody głogu w naczyniu do parzenia herbaty. Zalej głóg przegotowaną, ostudzoną wodą, przykryj i pozostaw do zaparzenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. Przed piciem przecedź, podgrzej nieco i ciesz się pysznym napojem.
  2. Umieść suszone owoce głogu w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Wyłącz ogień i odstaw wywar na kilka godzin. Przed piciem przecedź, podgrzej nieco i ciesz się pysznym napojem.
Herbata z głogu

Mrożona herbata z głogu

Pewnie nie wiesz, że z głogu można także przygotować mrożoną herbatę? To cudownie orzeźwiający napój o wyjątkowym, pikantnym owocowym smaku! Herbata ta jest łatwa w przygotowaniu, dobrze gasi pragnienie i pasuje do każdego dania.

Do przygotowania herbaty potrzebne będą

  • kilka łyżek suszonych owoców głogu (im więcej tym lepiej),
  • cukier (do smaku),
  • woda (tyle, ile planujesz zaparzyć herbaty).

Umieść suszone owoce głogu w średnim garnku i zalej wodą. Doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Gdy wywar nabierze intensywnego bursztynowego koloru, wyłącz ogień. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw herbatę do całkowitego ostygnięcia. Dodaj kostki lodu do szklanek i przelej herbatę przez sitko. Jeśli herbata jest zbyt ostra, można dodać miodu.

Owoce głogu w diecie

Włączenie do diety owoców głogu lub produktów je zawierających może przynieść pozytywne korzyści zdrowotne:

  • Świeże owoce głogu mają pikantny, lekko słodki smak. Mogą być świetną przekąską w podróży lub w pracy. Lepiej jednak nie jeść nasion głogu, ponieważ zawierają one glikozydy cyjanogenne, podobnie jak nasiona jabłek.
  • Owoce głogu mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur i syropów, zarówno z samych owoców głogu, jak i w połączeniu z innymi owocami.
  • Owoce głogu mogą być stosowane jako nadzienie do różnych wypieków.
  • Owoce głogu mogą być dodawane do sosów, kasz, sałatek itp.
  •  Z owoców głogu można przygotować aromatyczny ocet do sałatek.
Herbata z głogu

Herbata z głogu wzmacnia włosy

Naturalne substancje chemiczne (minerały, witaminy, przeciwutleniacze) zawarte w głogu mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Piękno zewnętrzne też nie jest wyjątkiem. Herbata z głogu może być skutecznym lekarstwem na wypadanie włosów. Wypróbowanie tego środka jest bardzo łatwe, a efekt może przerosnąć oczekiwania.

Przygotuj skoncentrowany napar z surowej herbaty z głogu (najlepiej z suszonych liści i/lub kwiatów). Herbatę stosowaną w tym celu można również wzbogacić o surowiec z tataraku, pokrzywy i łopianu. Natrzyj włosy chłodnym naparem herbacianym, owiń je ręcznikiem z naturalnej tkaniny i pozostaw na około 3 godziny. Następnie spłucz włosy.

Przy pierwszym użyciu trzymaj napar na włosach przykrytych ręcznikiem krócej i obserwuj, czy wywar nie wywoła niepożądanej reakcji. Jeśli poczujesz dyskomfort, natychmiast wypłucz włosy.

Skutki uboczne stosowania herbaty z głogu

Głóg jest uważany za bezpieczną roślinę. Efekty uboczne są rzadkie i w większości przypadków łagodne lub umiarkowane. Działania niepożądane mogą obejmować pocenie się, ból głowy, senność, silne bicie serca, łagodną wysypkę, niepokój i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Jednak w niektórych przypadkach stosowanie głogu może powodować poważniejsze problemy zdrowotne. Nie należy przyjmować głogu lub skonsultować się z lekarzem przed użyciem, jeśli:

  • Jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
  • Masz alergię na rośliny z rodziny różowatych lub cierpisz na inne alergie.
  • Przyjmujesz leki rozrzedzające krew.
  • Cierpisz na umiarkowaną lub ciężką niewydolność serca i przyjmujesz leki z tego powodu.
  • Masz arytmię serca.

 Źródła:
https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits
https://healthiersteps.com/hawthorn-tea-benefits-that-will-improve-your-health/
https://www.healthygreensavvy.com/hawthorn-berry-tea-recipe/
https://thewoksoflife.com/hawthorn-iced-tea/
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Hawthorn
https://realselfsufficiency.com/foraging-101-how-to-identify-and-harvest-hawthorn/

Zdjęcia poglądowe © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *