Imbir lekarski (Zingiber officinale) to bylina z rodziny imbirowatych. Jego kłącze zawiera od 1 do 3% olejków eterycznych. Do spożycia wykorzystywane jest mięsiste kłącze imbiru, nazywane korzeniem, choć w rzeczywistości nim nie jest. Świeży imbir wygląda jak rozgałęzione drzewo, podczas gdy suszony imbir jest w postaci beżowego proszku. Herbata imbirowa o wyjątkowym smaku przygotowywana jest zarówno z samego kłącza imbiru, jak i z proszku imbirowego.
Imbir pochodzi z południowych Chin i do dziś jest tam szeroko stosowany, zarówno do gotowania, jak i smażenia. Teraz jest to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych, najczęściej stosowanych przypraw na całym świecie. Imbir ma świeży, cytrynowy aromat i ostry, ciepły, „gryzący” smak. Jako przyprawa imbir jest używany w postaci startej lub drobno posiekany. Dodaje się go do potraw, które są krótko gotowane lub smażone. Im dłużej imbir jest gotowany, tym staje się ostrzejszy, ale jego aromat i świeży smak znikają.
W Tajlandii tarty imbir jest używany do przyprawiania dań, np. curry na bazie mleka kokosowego.
W Indonezji mięso przed gotowaniem jest nacierane mieszanką imbiru i papryki jagodowej. W Japonii wyciśniętym imbirem smaruje się kurczaka przed gotowaniem, a bardzo młode marynowane kłącza imbiru podaje się do sushi.
W północnych Indiach imbir smaży się na tłuszczu z cebulą lub czosnkiem – jest to podstawa wielu pysznych dań. Podczas smażenia imbir traci wiele ze swojej ostrości.
Korzyści z imbiru dla organizmu
Oprócz wspaniałego smaku, imbir ma wiele korzyści zdrowotnych, które można uzyskać spożywając imbir w różnych formach: świeży, suszony, sproszkowany, jako olej lub jako sok. Jest to bardzo częsty składnik przepisów.
Korzyści zdrowotne imbiru:
- Naturalny składnik korzenia imbiru, gingerol (odpowiedzialny za zapach imbiru), usprawnia pracę przewodu pokarmowego – przyspiesza trawienie pokarmu, dzięki czemu pokarm nie zatrzymuje się zbyt długo w jelitach. Imbir zmniejsza wzdęcia i gromadzenie się gazów w organizmie spowodowane fermentacją i zaparciami.
- Gingerol, substancja zawarta w imbirze, ma również silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające: zwalcza wolne rodniki – związki uszkadzające komórki.
- Imbir łagodzi objawy nudności, pobudzając żołądek do szybszego opróżniania się. Imbir jest odpowiedni do stosowania po chemioterapii, w czasie ciąży i w przypadku nudności.
- Imbir może pomóc w regulacji masy ciała w przypadku otyłości, dlatego warto go dodać do swojej diety.
- Imbir może pomóc w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Jest to zwyrodnienie stawów, które powoduje ból i sztywność stawów.
- Imbir ma również szczególne zalety dla mężczyzn: działa jak afrodyzjak, zwiększając libido i produkcję testosteronu. Imbir pomaga mężczyznom zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ nadmiar tłuszczu działa jako źródło żeńskich hormonów, hamując produkcję testosteronu. W przypadku niepłodności nieznacznie poprawia jakość spermy.
Korzystne właściwości herbaty imbirowej
Herbata imbirowa jest chętnie pitym napojem w zimnych porach roku w celu wzmocnienia odporności lub leczenia przeziębień, chociaż doskonale nadaje się również jako napój orzeźwiający latem. Przygotowuje się ją zazwyczaj z cytryną, miodem, kminkiem lub kurkumą – te dodatkowe składniki zwiększają korzyści płynące z imbiru.
Herbatę imbirową w różnych smakach można kupić w supermarketach, sklepach zielarskich lub z herbatami, ale można ją również łatwo przygotować w domu. Stosowany w mieszankach herbat suszony imbir ma podobne działanie zdrowotne jak świeży. Jednak domowa herbata ze świeżego korzenia imbiru ma bardziej intensywny i żywy smak, mimo że jej przygotowanie zajmuje więcej czasu.
Jak przygotować herbatę imbirową
Herbata imbirowa to aromatyczny, pikantny i zdrowy napój, odpowiedni zarówno na letnie upały, jak i przenikliwe zimowe mrozy. Przygotowanie herbaty imbirowej jest proste.
Potrzebne będą:
- Świeży kawałek korzenia imbiru,
- Woda.
Przygotowanie:
- Odetnij twarde guzki i suche końce ze świeżego korzenia imbiru i obierz większą część reszty – najlepiej zeskrobać skórkę bokiem łyżeczki.
- Pokrój obrany imbir na cienkie plasterki.
- Umieść kilka plasterków imbiru w kubku i zalej wrzącą wodą na co najmniej 10 minut, aby herbata mogła naciągnąć. Możesz trzymać go dłużej, wtedy smak będzie bardziej intensywny.
- Jeśli przygotowujesz większą ilość herbaty w czajniczku, dodaj odpowiednio więcej korzenia i wody; możesz też pogotować kilka minut. Intensywność smaku można dostosować do własnych upodobań.
Woda imbirowa
Woda imbirowa jest nieco słabsza niż herbata – można pić jej więcej, a tym samym spożywać więcej płynów w ciągu dnia, co jest również korzystne dla organizmu, jeśli nie udaje się pić wystarczającej ilości zwykłej wody.
Potrzebne będą:
- 1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru,
- 1 litr (4 kubki) wrzącej wody.
Umieść starty korzeń imbiru w garnku lub czajniku z wrzącą wodą, zamieszaj, a następnie odstaw na 5-10 minut, aż ostygnie. Wlewając wodę imbirową do kubków, przecedź ją przez sitko. Herbatę imbirową można przechowywać w lodówce i pić latem. Jej smak doskonale dopełni miód, cytryna lub liście mięty.
Herbata imbirowa z rokitnika – na przeziębienie
Gdy tylko poczujesz pierwsze objawy przeziębienia, zalecamy przygotowanie tej cudownej herbaty z imbiru i rokitnika. O zaletach rokitnika możesz przeczytać więcej tu.
Herbata lub chai latte z imbirem, miodem i cynamonem
Chociaż ten wspaniały napój można również przygotować z wodą – w takim przypadku należy go nazwać herbatą imbirową z cynamonem i miodem – tym razem polecamy chai latte z imbirem, miodem i cynamonem
Potrzebne będą:
- 500 ml mleka migdałowego,
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru (można dostosować ilość w zależności od tego, jak pikantny smak lubimy),
- 1-2 laski cynamonu,
- miód do smaku, w zależności od tego, jak słodki lubisz.
Zagotowuj mleko migdałowe, dodaj starty imbir i laski cynamonu i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aby składniki przeniknęły, a następnie miksuj do uzyskania piany. Gdy napój lekko ostygnie, dosłodź go miodem do smaku.
Możesz udekorować napój laską cynamonu – a jeśli chcesz wzmocnić korzystne właściwości, możesz dodać czarny pieprz, gałkę muszkatołową, kardamon, kurkumę lub inne przyprawy.
Herbata imbirowa z kminkiem
Herbata imbirowa z kminkiem pomaga regulować wagę. Nie tylko poprawia metabolizm, ale także pomaga zapobiegać zatrzymywaniu płynów w organizmie. Jest to również dobry sposób na zwiększenie odporności i zapobieganie chorobom w zimnych porach roku. O zaletach herbaty z kminku możesz przeczytać więcej tu.
Bogata herbata imbirowa z cytrusami i przyprawami
Spróbuj wyjątkowej, bogatej herbaty imbirowej z cytrusami. To prawdziwy napój tonizujący. Wypróbuj herbaty ze składnikami, które masz w domu i znajdź najlepsze proporcje. Przygotowując herbatę, polegaj na swoim przeczuciu – Twoje ciało samo Ci powie, ile i czego należy dodać do herbaty.
Potrzebne będą:
- Plasterki pomarańczy i cytryny (pamiętaj, aby przed pokrojeniem dobrze umyć je w gorącej wodzie, aby na skórce nie było pestycydów ani pozostałości wosku).
- Korzeń imbiru. Po obraniu korzeń można pokroić w plasterki, w słupki lub zetrzeć na tarce.
- Cynamon – najlepiej użyć laski cynamonu, ponieważ mielony cynamon pozostawi osad w herbacie.
- Czarny pieprz. Najlepiej rozgnieść go na świeżo przed użyciem, aby uzyskać maksymalne korzyści.
- Kardamon jest opcjonalny, ale dodaje herbacie pysznego smaku i ciepła.
- Woda.
- Ulubiony słodzik: syrop klonowy, syrop z agawy, miód, stewia, cukier itp.
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku wodę i dodaj pokrojony korzeń imbiru, cynamon, kardamon i pieprz. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia na około 10 minut.
- Następnie dodaj plasterki pomarańczy i cytryny. Nie należy ich dodawać do wrzącej wody, aby nie zabić witamin zawartych w owocach.
- Możesz podać z laską imbiru lub cynamonu, plasterkiem owocu – użyj swojej wyobraźni.
Możesz również zastąpić lub dodać inne składniki do tej herbaty, tworząc nowe smaki każdego dnia:
- Herbata imbirowa z kurkumą. Kurkuma ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Na jeden kubek można użyć ½ łyżeczki startego korzenia imbiru i ½ łyżeczki kurkumy.
- Pieprz cayenne. Poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na żołądek i leczy kaszel. Jest bardzo ostry, więc dodaj bardzo małą szczyptę.
- Gałka muszkatołowa, goździki i anyż nadają dość intensywny smak, więc należy ich używać w bardzo małych ilościach.
- Kilka liści mięty doda smaku, wspomoże trawienie i zmniejszy stan zapalny.
- Zielona herbata z imbirem. Umieść liście zielonej herbaty w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, aby w pełni wykorzystać zalety zielonej herbaty. Dopiero później, minimum po 5 minutach, kiedy zielona herbata się zaparzy, dodaj cytrusy (cytrusy za bardzo ostudzą wodę i zielona herbata może nie być w stanie uwolnić wszystkich swoich składników, jeśli woda będzie zbyt zimna).
Imbir z miodem i cytryną
Jest to prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych przepisów na przeziębienie. Jest również bardzo dobry na wzmocnienie odporności i poprawę samopoczucia. Te trzy produkty – korzeń imbiru, miód i cytryna – to prawdziwa bomba witaminowa dla Twojego organizmu. W tym przepisie zalecamy dodanie wszystkich składników w mniej więcej równych proporcjach, ale można je zmieniać w zależności od gustu lub ilości posiadanych produktów.
Potrzebne będą:
- 1 większa lub 2 mniejsze cytryny (lub limonki),
- 1 kłącze imbiru,
- 400 ml miodu.
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie umyj gorącą wodą, namocz w wodzie z sodą oczyszczoną, aby usunąć pozostałości pestycydów i wosku.
- Pokrój cytryny ze skórką i usuń pestki.
- Obierz imbir i pokrój go na kawałki.
- Umieść cytryny i imbir w blenderze i rozdrobnij.
- Dodaj miód do powstałej masy. Jeśli miód jest twardy, można go nieco podgrzać, umieszczając go w małej miseczce i zanurzając ją w większej misce z gorącą wodą, aby miód upłynnił się i łatwiej było go wymieszać.
- Mieszankę imbiru, miodu i cytryny można spożywać samodzielnie lub przygotować z niej herbatę. Do parzenia herbaty należy używać gorącej, ale nie wrzącej wody, aby zachować wszystkie witaminy.
Możliwe działania niepożądane
Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi, ryzyko wystąpienia skutków ubocznych wzrasta przed spożyciem większych ilości (ponad 5 g imbiru w proszku dziennie). W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem przed użyciem, zwłaszcza w celach terapeutycznych.
Bezpieczne jest stosowanie niewielkich ilości imbiru podczas karmienia piersią i w czasie ciąży, zwłaszcza w przypadku nudności. Imbiru powinny unikać jedynie kobiety w ciąży, które poroniły lub zbliżą się termin porodu.
Imbiru powinny unikać osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi lub przyjmujące leki rozrzedzające krew. Należy również zaprzestać stosowania imbiru na co najmniej 2 tygodnie przed planowaną operacją, ponieważ imbir może spowalniać krzepnięcie krwi, co może powodować dodatkowe krwawienie podczas lub po operacji.
Smak imbiru jest również klasyfikowany jako skutek uboczny, gdy trzeba go zażywać w większych ilościach w celach leczniczych, ale jest wyjątkowo nieprzyjemny dla pacjenta.
Jeśli herbata imbirowa jest spożywana w dużych ilościach, możliwe są następujące zaburzenia organizmu: biegunka, bóle brzucha, zgaga, problemy z sercem.
Jeśli zażywasz jakiekolwiek leki, przed zażyciem imbiru skonsultuj się z lekarzem w sprawie możliwych interakcji między lekami a imbirem.
Zdjęcia poglądowe © Canva.
Bibliografia:
https://www.aptelia.pl/czytelnia/a602-Imbir__wlasciwosci_przeciwwskazania_i_sposoby_podania
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits