Skip to content

Herbata z pigwowca – źródło witamin dla organizmu 

Herbata z pigwowca

Herbata z pigwowca jest wytwarzana z pigwowca (Chaenomeles), który należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Najpopularniejsze i najbardziej znane gatunki pigwowca to pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica), pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) i pigwowiec wspaniały (Chaenomeles superba). Pigwowiec uprawiany jest w ogrodach ze względu na swoje piękno, a także pachnące owoce, które najczęściej są spożywane w postaci suszonej. Roślina ta pochodzi z Azji Wschodniej i basenu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji i Rzymie pigwowiec był symbolem miłości i płodności.

Jest to wiecznie zielony półzimozielony krzew lub niskie drzewo, zwykle z kolczastymi gałęziami. Liście są naprzeciwległe, z przylistkami, piłkowane lub karbowane. Kwiaty są czerwone lub pomarańczowe, występują pojedynczo lub w gronach. Owoce pigwowca to prawie kuliste jabłka. Pigwowce są bliskimi krewnymi jabłek i gruszek, obecnie uprawia się je coraz częściej.

Owoce pigwowca dojrzewają zwykle we wrześniu-październiku. Z jednego krzewu można uzyskać do 3 kg owoców. Jesienne przymrozki mogą zabić owoce pigwowca, dlatego ważne jest, aby zbierać je przed pierwszymi przymrozkami. W ciepłym klimacie owoce mogą dojrzewać na gałęziach. Jeśli jest zimno, należy je zebrać – z powodzeniem dojrzeją w skrzynkach.

Herbata z pigwowca

Korzyści z pigwowca dla organizmu

Pigwowiec jest stosowany w medycynie ludowej od wielu lat i ma wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

  • Owoce te zawierają błonnik oraz kilka niezbędnych witamin i minerałów: witaminy C, B1, B6, miedź, żelazo, potas i magnez. Ten skład sprawia, że pigwowiec jest pożywny.
  • Pigwowiec jest bogaty w silne przeciwutleniacze. Hamują one procesy zapalne i pomagają zwalczać szkody wyrządzone organizmowi przez szkodliwe wolne rodniki. Badania pokazują, że niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w pigwowcu, w tym flawonole i kwercetyna, zmniejszają stany zapalne i chronią organizm przed chorobami przewlekłymi.
  • Może pomóc w łagodzeniu nudności spowodowanych ciążą. Nudności i wymioty są jednymi z najczęstszych nieprzyjemnych objawów we wczesnej ciąży. Jedno z badań z udziałem 76 kobiet w ciąży wykazało, że 1 łyżka syropu z pigwowca była znacznie skuteczniejsza w zmniejszaniu nudności wywołanych ciążą niż 20 mg witaminy B6.
  • Może pomóc w niektórych problemach trawiennych. Pigwowiec jest od dawna stosowany w medycynie tradycyjnej i ludowej do leczenia różnych zaburzeń trawiennych. Najnowsze badania pokazują, że sok i herbata z pigwowca mogą chronić tkanki jelit przed uszkodzeniami związanymi z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  • Może leczyć wrzody żołądka. Badania wykazały, że związki roślinne zawarte w pigwowcu mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu wrzodów żołądka. W badaniu przeprowadzonym in vitro sok z pigwowca hamował wzrost bakterii H. Pylori.
  • Może zmniejszać objawy refluksu. Trwające 7 tygodni badanie 80 dzieci z refluksem żołądkowym wykazało, że uzupełnianie ich codziennej diety syropem z pigwowca było równie skuteczne, jak leki tradycyjnie stosowane w łagodzeniu objawów choroby. Inne badanie z udziałem 137 kobiet w ciąży wykazało, że dawka 10 mg syropu z pigwowca przyjmowana po posiłkach była równie skuteczna jak tradycyjne leki w łagodzeniu objawów refluksu żołądkowego.
  • Może chronić przed niektórymi reakcjami alergicznymi i łagodzić objawy różnych alergii. Badania wykazały, że związki zawarte w pigwowcu mogą pomóc w zwalczaniu łagodnych reakcji alergicznych, takich jak stan zapalny skóry lub katar.
  • Może wspierać układ odpornościowy. Kilka badań przeprowadzonych in vitro wykazało, że pigwowiec ma właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi szkodliwych bakterii. Ponadto jeden pigwowiec zawiera 15% dziennego spożycia witaminy C, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego.
Herbata z pigwowca

Jak przygotować herbatę z pigwowca 

Oto kilka przepisów do wypróbowania.

Herbata z pigwowca z imbirem

Pigwowce, uzupełnione korzystnymi właściwościami imbiru, zapewnią Ci bogaty w witaminy i rozgrzewający napój w zimnych porach roku.

Potrzebne będą:

  • naczynie do parzenia herbaty;
  • 1-2 łyżeczki zielonej herbaty (bez żadnych dodatków);
  • mały kawałek korzenia imbiru;
  • kilka plasterków świeżego lub suszonego pigwowca;
  • 250 g gorącej, przegotowanej wody (80°C).

Wsyp zieloną herbatę, dodaj korzeń imbiru pokrojony w plastry o grubości 1-1,5 cm i pokrojonego pigwowca do czajniczka lub kubka. Zalej wodą o temperaturze 80°C. Pozostaw do zaparzenia na 3-5 minut.

WAŻNE! Woda nie może być wrząca, aby herbata nie straciła swoich dobroczynnych właściwości.

Herbata z pigwowca

Kompot z pigwowca z jagodami i owocami

Ten kompot z pigwowca, malin i jabłek wzmocni odporność.

Potrzebne będą:

  • naczynie do parzenia herbaty;
  • suszony pigwowiec, maliny i jabłka w równych częściach (im więcej, tym bardziej aromatyczny będzie napój), można też dodać inne wybrane owoce lub jagody;
  • 500 ml wrzącej wody.

Dodaj do naczynia suszone owoce i jagody. Zalej wrzątkiem i zostaw do zaparzenia. Kompot można pić na ciepło lub schłodzony.

Herbata z pigwowca z miodem

Potrzebne będą:

  • kubek na herbatę;
  • 1 łyżeczka bardzo cienko startego pigwowca;
  • 1 łyżeczka miodu (syropu klonowego lub innego syropu);
  • 250 ml wrzącej wody.

Włóż starty pigwowiec do kubka i zalej wrzącą wodą. Po ostygnięciu herbaty dodaj miód lub syrop przed wypiciem.

Herbata z pigwowca

Syrop z pigwowca

Potrzebne będą:

  • Garnek do przygotowania syropu;
  • 1 kg oczyszczonego pigwowca (bez pestek);
  • 1 kg cukru.
  1. Umyj, osusz, przekrój owoce na pół, wytnij gniazda nasienne i ogonki. Pokrój oczyszczonego pigwowca na dość cienkie plasterki. Ułóż warstwę pigwowca na dnie czystego rondla, dodaj trochę cukru, ponownie ułóż pigwowca, dodaj cukier. Układaj warstwy w ten sposób, aż skończą się pigwowce i cukier. Wierzchnią warstwę musi stanowić cukier. Przykryj garnek pokrywką lub czystym ręcznikiem. Przechowuj garnek w suchym, ciemnym miejscu, aż cały cukier się rozpuści, a pigwowiec puści sok. 1-2 razy dziennie przemieszaj. W zależności od temperatury powietrza może to potrwać około 2-5 dni.
  2. Po tym czasie przełóż pigwy do durszlaka i pozostaw do odsączenia. Doprowadź powstały syrop do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Wlej gorący syrop do czystych słoików, przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Syropu nie trzeba gotować, można go po prostu przecedzić, ale wtedy należy go przechowywać w lodówce.
  3. Ułóż suche pigwowce w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 70°C i susz przez około 4-6 godzin. Można również suszyć w suszarce do owoców. Suszone pigwowce przechowuj w płóciennej lub papierowej torbie.
Herbata z pigwowca

Pigwowiec na zimę

Potrzebne będą:

  • robot kuchenny do starcia owoców;
  • 1 kg pigwowca;
  • 200 g miodu.
  1. Umyj, osusz i pokrój pigwowce na ćwiartki, usuń pestki. Jeśli masz mocny robot kuchenny, wystarczy pokroić pigwowca na ćwiartki, ale jeśli twój robot kuchenny jest słabszy, rozdrobnij je bardziej, aby ułatwić ich zmiksowanie.
  2. Umieść pokrojone pigwowce w misce robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj miód i jeszcze trochę miksuj, aby miód się równomiernie rozprowadził. Jeśli chcesz, aby było słodszy, możesz dodać więcej miodu.
  3. Umieść przygotowaną mieszankę w czystych słoikach, pozostawiając około 0,5 do 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Zakręć czyste, szczelne zakrętki i umieść w zamrażarce. Tak przygotowanego pigwowca można również zamrozić w foremkach do lodów, a zamrożone kostki umieścić w woreczkach do zamrażania. W ten sposób uzyskasz pojedyncze porcje, które możesz wrzucić do gorącej wrzącej wody i szybko przygotować bardzo smaczną i zdrową herbatę.

WAŻNE! Jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej witamin i naturalnych korzyści, możesz zetrzeć trochę imbiru razem z pigwowcem.

Skutki uboczne pigwowca

Pigwowca mogą jeść praktycznie wszyscy. Pigwowców powinny unikać jedynie osoby cierpiące na zapalenie opłucnej, zapalenie jelit i przewlekłe zaparcia.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią koniecznie powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem pigwowca.

Źródła badań:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27069399/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573454/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691509000325

Zdjęcia poglądowe © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *