Herbata z pigwowca jest wytwarzana z pigwowca (Chaenomeles), który należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Najpopularniejsze i najbardziej znane gatunki pigwowca to pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica), pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) i pigwowiec wspaniały (Chaenomeles superba). Pigwowiec uprawiany jest w ogrodach ze względu na swoje piękno, a także pachnące owoce, które najczęściej są spożywane w postaci suszonej. Roślina ta pochodzi z Azji Wschodniej i basenu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji i Rzymie pigwowiec był symbolem miłości i płodności.
Jest to wiecznie zielony półzimozielony krzew lub niskie drzewo, zwykle z kolczastymi gałęziami. Liście są naprzeciwległe, z przylistkami, piłkowane lub karbowane. Kwiaty są czerwone lub pomarańczowe, występują pojedynczo lub w gronach. Owoce pigwowca to prawie kuliste jabłka. Pigwowce są bliskimi krewnymi jabłek i gruszek, obecnie uprawia się je coraz częściej.
Owoce pigwowca dojrzewają zwykle we wrześniu-październiku. Z jednego krzewu można uzyskać do 3 kg owoców. Jesienne przymrozki mogą zabić owoce pigwowca, dlatego ważne jest, aby zbierać je przed pierwszymi przymrozkami. W ciepłym klimacie owoce mogą dojrzewać na gałęziach. Jeśli jest zimno, należy je zebrać – z powodzeniem dojrzeją w skrzynkach.
Korzyści z pigwowca dla organizmu
Pigwowiec jest stosowany w medycynie ludowej od wielu lat i ma wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.
- Owoce te zawierają błonnik oraz kilka niezbędnych witamin i minerałów: witaminy C, B1, B6, miedź, żelazo, potas i magnez. Ten skład sprawia, że pigwowiec jest pożywny.
- Pigwowiec jest bogaty w silne przeciwutleniacze. Hamują one procesy zapalne i pomagają zwalczać szkody wyrządzone organizmowi przez szkodliwe wolne rodniki. Badania pokazują, że niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w pigwowcu, w tym flawonole i kwercetyna, zmniejszają stany zapalne i chronią organizm przed chorobami przewlekłymi.
- Może pomóc w łagodzeniu nudności spowodowanych ciążą. Nudności i wymioty są jednymi z najczęstszych nieprzyjemnych objawów we wczesnej ciąży. Jedno z badań z udziałem 76 kobiet w ciąży wykazało, że 1 łyżka syropu z pigwowca była znacznie skuteczniejsza w zmniejszaniu nudności wywołanych ciążą niż 20 mg witaminy B6.
- Może pomóc w niektórych problemach trawiennych. Pigwowiec jest od dawna stosowany w medycynie tradycyjnej i ludowej do leczenia różnych zaburzeń trawiennych. Najnowsze badania pokazują, że sok i herbata z pigwowca mogą chronić tkanki jelit przed uszkodzeniami związanymi z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
- Może leczyć wrzody żołądka. Badania wykazały, że związki roślinne zawarte w pigwowcu mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu wrzodów żołądka. W badaniu przeprowadzonym in vitro sok z pigwowca hamował wzrost bakterii H. Pylori.
- Może zmniejszać objawy refluksu. Trwające 7 tygodni badanie 80 dzieci z refluksem żołądkowym wykazało, że uzupełnianie ich codziennej diety syropem z pigwowca było równie skuteczne, jak leki tradycyjnie stosowane w łagodzeniu objawów choroby. Inne badanie z udziałem 137 kobiet w ciąży wykazało, że dawka 10 mg syropu z pigwowca przyjmowana po posiłkach była równie skuteczna jak tradycyjne leki w łagodzeniu objawów refluksu żołądkowego.
- Może chronić przed niektórymi reakcjami alergicznymi i łagodzić objawy różnych alergii. Badania wykazały, że związki zawarte w pigwowcu mogą pomóc w zwalczaniu łagodnych reakcji alergicznych, takich jak stan zapalny skóry lub katar.
- Może wspierać układ odpornościowy. Kilka badań przeprowadzonych in vitro wykazało, że pigwowiec ma właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi szkodliwych bakterii. Ponadto jeden pigwowiec zawiera 15% dziennego spożycia witaminy C, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego.
Jak przygotować herbatę z pigwowca
Oto kilka przepisów do wypróbowania.
Herbata z pigwowca z imbirem
Pigwowce, uzupełnione korzystnymi właściwościami imbiru, zapewnią Ci bogaty w witaminy i rozgrzewający napój w zimnych porach roku.
Potrzebne będą:
- naczynie do parzenia herbaty;
- 1-2 łyżeczki zielonej herbaty (bez żadnych dodatków);
- mały kawałek korzenia imbiru;
- kilka plasterków świeżego lub suszonego pigwowca;
- 250 g gorącej, przegotowanej wody (80°C).
Wsyp zieloną herbatę, dodaj korzeń imbiru pokrojony w plastry o grubości 1-1,5 cm i pokrojonego pigwowca do czajniczka lub kubka. Zalej wodą o temperaturze 80°C. Pozostaw do zaparzenia na 3-5 minut.
WAŻNE! Woda nie może być wrząca, aby herbata nie straciła swoich dobroczynnych właściwości.
Kompot z pigwowca z jagodami i owocami
Ten kompot z pigwowca, malin i jabłek wzmocni odporność.
Potrzebne będą:
- naczynie do parzenia herbaty;
- suszony pigwowiec, maliny i jabłka w równych częściach (im więcej, tym bardziej aromatyczny będzie napój), można też dodać inne wybrane owoce lub jagody;
- 500 ml wrzącej wody.
Dodaj do naczynia suszone owoce i jagody. Zalej wrzątkiem i zostaw do zaparzenia. Kompot można pić na ciepło lub schłodzony.
Herbata z pigwowca z miodem
Potrzebne będą:
- kubek na herbatę;
- 1 łyżeczka bardzo cienko startego pigwowca;
- 1 łyżeczka miodu (syropu klonowego lub innego syropu);
- 250 ml wrzącej wody.
Włóż starty pigwowiec do kubka i zalej wrzącą wodą. Po ostygnięciu herbaty dodaj miód lub syrop przed wypiciem.
Syrop z pigwowca
Potrzebne będą:
- Garnek do przygotowania syropu;
- 1 kg oczyszczonego pigwowca (bez pestek);
- 1 kg cukru.
- Umyj, osusz, przekrój owoce na pół, wytnij gniazda nasienne i ogonki. Pokrój oczyszczonego pigwowca na dość cienkie plasterki. Ułóż warstwę pigwowca na dnie czystego rondla, dodaj trochę cukru, ponownie ułóż pigwowca, dodaj cukier. Układaj warstwy w ten sposób, aż skończą się pigwowce i cukier. Wierzchnią warstwę musi stanowić cukier. Przykryj garnek pokrywką lub czystym ręcznikiem. Przechowuj garnek w suchym, ciemnym miejscu, aż cały cukier się rozpuści, a pigwowiec puści sok. 1-2 razy dziennie przemieszaj. W zależności od temperatury powietrza może to potrwać około 2-5 dni.
- Po tym czasie przełóż pigwy do durszlaka i pozostaw do odsączenia. Doprowadź powstały syrop do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Wlej gorący syrop do czystych słoików, przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Syropu nie trzeba gotować, można go po prostu przecedzić, ale wtedy należy go przechowywać w lodówce.
- Ułóż suche pigwowce w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 70°C i susz przez około 4-6 godzin. Można również suszyć w suszarce do owoców. Suszone pigwowce przechowuj w płóciennej lub papierowej torbie.
Pigwowiec na zimę
Potrzebne będą:
- robot kuchenny do starcia owoców;
- 1 kg pigwowca;
- 200 g miodu.
- Umyj, osusz i pokrój pigwowce na ćwiartki, usuń pestki. Jeśli masz mocny robot kuchenny, wystarczy pokroić pigwowca na ćwiartki, ale jeśli twój robot kuchenny jest słabszy, rozdrobnij je bardziej, aby ułatwić ich zmiksowanie.
- Umieść pokrojone pigwowce w misce robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj miód i jeszcze trochę miksuj, aby miód się równomiernie rozprowadził. Jeśli chcesz, aby było słodszy, możesz dodać więcej miodu.
- Umieść przygotowaną mieszankę w czystych słoikach, pozostawiając około 0,5 do 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Zakręć czyste, szczelne zakrętki i umieść w zamrażarce. Tak przygotowanego pigwowca można również zamrozić w foremkach do lodów, a zamrożone kostki umieścić w woreczkach do zamrażania. W ten sposób uzyskasz pojedyncze porcje, które możesz wrzucić do gorącej wrzącej wody i szybko przygotować bardzo smaczną i zdrową herbatę.
WAŻNE! Jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej witamin i naturalnych korzyści, możesz zetrzeć trochę imbiru razem z pigwowcem.
Skutki uboczne pigwowca
Pigwowca mogą jeść praktycznie wszyscy. Pigwowców powinny unikać jedynie osoby cierpiące na zapalenie opłucnej, zapalenie jelit i przewlekłe zaparcia.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią koniecznie powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem pigwowca.
Źródła badań:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27069399/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573454/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691509000325
Zdjęcia poglądowe © Canva.